

H θεματική έκθεση «Η Πολιτιστική Παρακαταθήκη των Διπλών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (2008, 2022)» που διοργανώθηκε από την Ένωση Ολυμπιακής Ανάπτυξης της Πόλης του Πεκίνου (Beijing Olympic City Development Association / B.O.D.A.) εγκαινιάσθηκε, το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Καινοτομίας (Εχελιδών &, Πειραιώς 144, Αθήνα 118 54).
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Υγείας κος Άδωνης Γεωργιάδης ο οποίος επισκέφθηκε χώρους με φωτογραφικά έργα της έκθεσης και παρακολούθησε την παρουσίαση από Κινέζους καλλιτέχνες παραδοσιακών τεχνών του Πεκίνου .
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κος Γιώργος Μαυρωτάς (υπό το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού), ο Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος, καθώς και ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ολυμπιακής Ανάπτυξης της Πόλης του Πεκίνου, κ. Φου Σιαοχούι, με την προβολή ειδικά μαγνητοσκοπημένων για τα εγκαίνια της έκθεσης βιντεο-χαιρετισμών.
Παρέστη και χαιρέτησε τα εγκαίνια της έκθεσης ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Ισίδωρος Κούβελος. Επίσης, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, Γεώργιου Διδασκάλου την έκθεση χαιρέτησε η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Αμαλία Ανδρουλιδάκη. Παρέστη επίσης και απηύθυνε χαιρετισμό ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, κος Λάι Μπο. Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης προλόγισε με ομιλία της η Διευθύντρια της Ελληνικής Αγωγής κα Ευγενία Μανωλίδου. Επίσης εκ μέρους των διοργανωτών της έκθεσης, της Ένωσης Ολυμπιακής Ανάπτυξης της Πόλης του Πεκίνου, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος της B.O.D.A. κος Ουανγκ Κουν. Μετά το πέρας των χαιρετισμών πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων.
Προσφωνώντας την εκδήλωση Υπουργός Υγείας κος Άδωνης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι Ελλάδα και Κίνα δεν αποτελούν μόνο δύο χώρες με λαμπρούς πολιτισμούς αλλά και δύο χώρες με χιλιόχρονη ιστορία αξιών και ιδεών με αδιάκοπη συνέχεια μέχρι σήμερα που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, στους πολιτισμούς Δύσεως και Ανατολής και ευρύτερα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι δύο χώρες συνδέονται επίσης με την διαδοχική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και 2008. Η Κίνα μάλιστα όχι μόνο προήγαγε τις αξίες του Ολυμπισμού με τρόπο ουσιαστικό αλλά διοργάνωσε σύντομα σχετικά ξανά Ο.Α. το 2022. Το Πεκίνο κατέστη έτσι η πρώτη πόλη διεθνώς που έχει διοργανώσει τόσο Θερινούς όσο και Χειμερινούς Αγώνες. Ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη την Ένωση Ολυμπιακής Ανάπτυξης του Πεκίνου για την διοργάνωση της έκθεσης, ευχήθηκε σε αυτή κάθε επιτυχία και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η έκθεση θα πληροφορήσει και θα συναρπάσει το ελληνικό κοινό μεταφέροντας το πνεύμα των Αγώνων της Κίνας.
O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κος Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γενέτειρα του ιδεώδους του αθλητισμού και του Ολυμπιακού πνεύματος, καταβάλλει κάθε προσπάθεια ανάδειξης διεθνώς της Ολυμπιακής κληρονομιάς και των αξιών που την συνοδεύουν, όπως η ηθική ακεραιότητα, η εξάλειψη των διακρίσεων, και η προαγωγή της ειρήνης και της ενότητας. Συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές της έκθεσης καθώς, όπως τόνισε, αυτή μεταφέρει στην Ελλάδα το αυθεντικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και των επιτυχών «Διπλών Ο.Α.» που φιλοξένησε η πρωτεύουσα της Κίνας. Ο κ. Γ.Γ.Α. ευχήθηκε στην έκθεση κάθε επιτυχία και καλή ευόδωση των στόχων της. Ταυτόχρονα, τόνισε καταληκτικά, ότι καμία δραστηριότητα δεν είναι τόσο κατάλληλη σήμερα (σε μια εποχή που ορθώνονται φραγμοί εν μέσω έντονων αντιμαχιών και συγκρούσεων) όσο ο αθλητισμός καθώς χτίζει γέφυρες μεταξύ πολιτισμών και ανθρώπων όλων των εθνικών και φυλετικών ομάδων.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κος Λάι Μπο: Κίνα και Ελλάδα είναι οι δύο από τους αρχαιότερους και πλέον επιδραστικούς πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δύο πολιτισμοί, που ενώ αναπτύχθηκαν στις αντίθετες άκρες της Ασίας και της Ευρώπης, αλληλοσυμπληρώνονται και χαρακτηρίζονται από μια θεμελιώδη και σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Κατά την διαδικασία ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, η παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα συναντά το Ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Από κοινού δε με αυτόν εκφράζουν με ποικίλους τρόπους την συναντίληψη και κοινή βούληση για την προώθηση της συνεργασίας και της ενότητας παγκοσμίως. Το δε Ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο υπογραμμίζει τις έννοιες της «συνεργασίας και ενότητας», βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την κινεζική επιδίωξη για την οικοδόμηση μιας Κοινότητας Κοινού Μέλλοντος για όλη την Ανθρωπότητα! Η αποψινή εκδήλωση σηματοδοτεί την συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο του Ολυμπισμού ανοίγοντας νέες σελίδες στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ενώ συνεισφέρει ευρύτερα στην περαιτέρω ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης των λαών μας, στην εν γένει εμβάθυνση των ανταλλαγών μεταξύ πολιτισμών.
Ο Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κος Καπράλος στην ομιλία του σημείωσε το γεγονός ότι η Ένωση Ολυμπιακής Ανάπτυξης της Πόλεως του Πεκίνου, με όχημα τον παραδοσιακό κινέζικό πολιτισμό, έρχεται μέσω της έκθεσης στην Ελλάδα, στην κοιτίδα των Αρχαίων αλλά και των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με ένα πνεύμα ενθουσιασμού και δέσμευσης έναντί του πνεύματος του Ολυμπισμού. Η σημασία της έκθεσης στην Αθήνα, προσέθεσε, έγκειται στο γεγονός ότι αυτή κομίζει ένα νέο μήνυμα δυναμισμού στις αθλητικές και πολιτιστικές σχέσεις της Ελλάδας και της Κίνας. Οι σχέσεις των δύο χωρών και λαών σφυρηλατήθηκαν ουσιαστικά με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και αμέσως μετά με τους Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και αργότερα το 2022. Το 2004 «οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στο σπίτι τους», στην Ελλάδα, φράση που παραπέμπει σημειολογικά στην ιδέα ότι η Ολυμπιακή διοργάνωση της Αθήνας εγκιβωτίσθηκε και πάλι στην Αρχαία Ελληνική «μήτρα» που γέννησε τον Ολυμπιακό θεσμό. Ήταν τότε που η Ελλάδα, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ανέδειξε με ξεχωριστή επιτυχία το πνεύμα της αρχαίας Ολυμπιακής κληρονομίας αλλά συνάμα και το σύγχρονο πνεύμα αναβίωσης των Ο.Α. από το 1896 και πάλι στην Αθήνα. Ο επόμενος σταθμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η Κίνα και το Πεκίνο το οποίο, ως διοργανώτρια πόλη, παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία. Το γεγονός αυτό, τόνισε ο κ. Καπράλος, αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία ανάδειξης της Κίνας ως παγκόσμιας οικονομικής, τεχνολογικής και πολιτισμικής δύναμης, γεμίζοντας περηφάνεια τους πολίτες της.
Κατά την ομιλία του Αντιπροέδρου και Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ολυμπιακής Ανάπτυξης της Πόλεως του Πεκίνου (B.O.D.A.), κου Fu Xiaohui (Φου Σιαοχούι) υπογραμμίσθηκε το γεγονός ότι Κίνα και Ελλάδα, αποτελούν δύο χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της Πρωτοβουλίας Συνδεσιμότητας «Belt & Road” (B&R) με μία μακρά ιστορία επαφών και ανταλλαγών. Tα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της προαναφερθείσης πρωτοβουλίας οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή. Τα εγκαίνια της έκθεσης για την πολιτιστική κληρονομία των Ο.Α. του Πεκίνου αποτελούν μια ακόμη σημαντική στιγμή στην ιστορία των χιλιόχρονων πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ενισχύοντας τη φιλία των δύο χωρών και προσδίδοντας στην σχέση τους έναν νέο δυναμισμό. Είναι επίσης μια ζωντανή απόδειξη ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα συνεχίζει να συνδέει τις δύο χώρες, σηματοδοτώντας μια νέα προοπτική για το μέλλον. Πεκίνο και Αθήνα αποτελούν επίσης μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων και φέρουν από κοινού την ευθύνη διατήρησης του Ολυμπιακού Πνεύματος και της προώθησης της ανάπτυξης των πόλεων που έχουν φιλοξενήσει Ο.Α. Εξάλλου, το Ολυμπιακό Μουσείο του Πεκίνου και το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, ως μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Μουσείων, έχουν ως κοινή αποστολή να καταγράφουν την ιστορία των Αγώνων αλλά και να εμπνέουν το μέλλον. Η Ένωση Ολυμπιακής Ανάπτυξης του Πεκίνου (B.O.D.A.), από την ίδρυσή της το 2009, έχει σωρεύσει πλούσια εμπειρία στη διαφύλαξη της Ολυμπιακής κληρονομιάς και στην ενίσχυση των διεθνών ανταλλαγών, έχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα της πλούσιας εμπειρίας από δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις με μοναδικά διεθνή χαρακτηριστικά. Η διοργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα εντάσσεται στον πλαίσιο προσπαθειών της B.O.D.A. να προωθήσει περαιτέρω τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των Ολυμπιακών πόλεων του Πεκίνου και της Αθήνας και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Ολυμπιακών Μουσείων τους. Προσβλέπει επίσης ταυτόχρονα στην συνεργασία και ανταλλαγές με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ακαδημαϊκής έρευνας συνεισφέροντας από κοινού στο σφρίγος και στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού κινήματος.
Κατά την ομιλία του ο Προέδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κος Ισίδωρος Κούβελος, υπογράμμισε το πως η διοργάνωση των πρώτων Θερινών Ο.Α. της Κίνας το 2008 δεν απετέλεσε απλώς ένα διεθνές αθλητικό γεγονός. Υπήρξε ταυτόχρονα ένα απτό τεκμήριο της οικονομικής ανόδου και του κοινωνικού μετασχηματισμού που είχε γαλβανίσει το Κινεζικό έθνος εδώ και δεκαετίες. Με το τότε σύνθημα των Αγώνων, «Ένας Κόσμος, Ένα Όνειρο», η Κίνα υπογράμμισε τη φιλοδοξία της να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο διεθνές κοινό. Το έτος 2022, η Κίνα διοργάνωσε ένα ακόμη μνημειώδες γεγονός: τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με το σύνθημα "Χαρούμενη Συνάντηση σε Καθαρό Πάγο και Χιόνι", που υποδήλωνε τον εορταστικό χαρακτήρα των Χειμερινών σπόρ. Οι Ο.Α. του 2022 διοργανώθηκαν, χάρη στις νέες τεχνολογίες, με σεβασμό στο περιβάλλον απέναντι στις προκλήσεις που θέτει σήμερα η κλιματική αλλαγή. Η διοργάνωση των Διπλών Αγώνων του 2008 και 2022 προσέφερε στην Κίνα την ευκαιρία για μια δυναμική αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας της αλλά και για μια υπόμνηση διεθνώς των φιλοδοξιών της. Υπογράμμισαν τη επιθυμία του κινεζικού έθνους για την συνέχιση της προόδου, συνδυάζοντας την κλασσική του παράδοση με τις νέες τεχνολογίες και το αίτημα εκσυγχρονισμού της χώρας. Η ίδρυση και δράση της Ένωσης Ολυμπιακής Ανάπτυξης του Πεκίνου ( B.O.D.A.), με την στήριξη των τοπικών δημαρχιακών αρχών και της Κινεζικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ήταν ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση και διατήρηση της κληρονομιάς των Αγώνων υπό το σύνθημα «Carry on Olympic Spirit, Build a Better City». Στην ίδια την Ελλάδα, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (Δ.Ο.Α.) υπηρετεί το Ολυμπιακό Κίνημα ως ο κορυφαίος θεσμός για την Ολυμπιακή Παιδεία από το 1963. Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα και η συνολική της δραστηριότητα στοχεύουν στην προώθηση του Ολυμπισμού ως τρόπου ζωής και στην ενσωμάτωση των Ολυμπιακών αξιών στις σύγχρονες κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Κούβελος υπογράμμισε το γεγονός ότι η Δ.Ο.Α. είναι ενθουσιασμένη με την προοπτική συνεργασίας της με έναν οργανισμό όπως η B.O.D.A. που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και όραμα και προσβλέπει στην στενή και γόνιμη συνεργασία με αυτή στον τομέα της Ολυμπιακής Παιδείας με σκοπό την προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κίνα. Ευχήθηκε καταληκτικά στα μέλη της Κινεζικής Αντιπροσωπείας της B.O.D.A. μια ευχάριστη και παραγωγική παραμονή στην Ελλάδα (το πρόγραμμα της αποστολής θα περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Δ.Ο.Α.στην Αρχαία Ολυμπία) καθώς και κάθε επιτυχία στην Ολυμπιακή έκθεση της B.O.D.A. στο Σεράφειο ίδρυμα.
Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Αμαλία Ανδρουλιδάκη στην ομιλία της υπογράμμισε το γεγονός ότι Ελλάδα και Κίνα συνδέονται στενά ως χώρες λαμπρών αρχαίων πολιτιστικών παραδόσεων. Στην σύγχρονη δε εποχή η εμπειρία των δύο χωρών από μεγάλες διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως οι Ο.Α. είναι πολύ-επίπεδη, και αυτό δεν αφορά μόνο στις υποδομές, στην τεχνογνωσία, αλλά και στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ πολιτών, μέσω των Ολυμπιακών αξιών και ιδεωδών όπως αυτό της Ειρήνης και της Εκεχειρίας. Η πολιτιστική παρακαταθήκη των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται στους ανθρώπους που αγωνίζονται, είτε είναι αθλητές, είτε εθελοντές, είτε είναι εργαζόμενοι στα έργα της προ-ολυμπιακής και ολυμπιακής περιόδου, αλλά και στους επαγγελματίες του πολιτισμού που διοργανώνουν και συμμετέχουν στις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και στα πολιτιστικά γεγονότα που πλαισιώνουν τους Αγώνες, τόνισε η Δρ. Ανδρουλιδάκη. Μάλιστα, η Ελλάδα, αποδίδοντας ειδικό βάρος στον πολιτισμό, διοργάνωσε την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004, διάρκειας 4 ετών, με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασιών, εντός και εκτός Ελλάδας, με την συμμετοχή και της Κίνας. Οι ελληνο-κινεζικές πολιτισμικές σχέσεις παραμένουν στενές και διαρκώς εμβαθύνονται, κατέληξε η Ελληνίδα Γενική Δ/ντρια του ΥΠΠΟ αναφερόμενη στην διοργάνωση πρόσφατα στην Κίνα σημαντικών εκθέσεων από ελληνικά μουσεία, όπως η έκθεση «Οι Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου» (του Ε.Α.Μ.) στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας και η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» που παρουσιάσθηκε σε εμβληματικά Μουσεία της Κίνας, όπως στο Μουσείο Hunan, στο Μουσείο της Nanjing και στο Μητροπολιτικό Μουσείο (Capital Museum) του Πεκίνου. Οι δράσεις αυτές, τόνισε, σηματοδοτούν την βαθιά σχέση σεβασμού και εκτίμησης της Ελλάδος προς τον πολιτισμό και λαό της Κίνας.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής κα Ευγενία Μανωλίδου: Η ξεχωριστή και εξόχως σημαντική φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε παρουσιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στην Κίνα. Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό της υλικό -των Τελετών των Αγώνων, των συμβόλων τους αλλά και των εμβληματικών χώρων που τους φιλοξένησαν- η έκθεση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία προβολής των αρχαίων αξιών και της διαχρονικής τους αξίας στον σύγχρονο κόσμο.
Η έννοια της Αριστείας, κεντρικό ιδανικό των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί έναν κοινό παρονομαστή που συνδέει τους δύο πολιτισμούς. Στην ελληνική παράδοση, η αρετή της αριστείας ξεπερνά την ατομική επίτευξη. Αντιπροσωπεύει έναν ηθικό και πνευματικό στόχο που ενθαρρύνει τον άνθρωπο να υπερβαίνει τα όριά του, να προσεγγίζει το ιδανικό του ήρωα και να προσφέρει το καλύτερο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για το σύνολο. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως η επιδίωξη της αρετής, μέσω του «ευ αγωνίζεσθαι», δημιουργεί ανθρώπους με ισχυρό ήθος και πνεύμα, που συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία τους. Ομοίως, στην κινεζική παράδοση, η έννοια της αριστείας προβάλλεται μέσα από τις αξίες της Κομφουκιανής φιλοσοφίας, ιδιαίτερα την έννοια του 仁 (ρεν), που αποδίδεται ως ανθρωπιά και καλοσύνη. Στην Κίνα, η επιδίωξη της προσωπικής και συλλογικής αριστείας συνδέεται στενά με την κοινωνική ευθύνη και τη φροντίδα για τους άλλους. Η ιδέα αυτή, καλλιεργεί τον αμοιβαίο σεβασμό και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Και στους δύο πολιτισμούς, η επιδίωξη της αριστείας δεν είναι ατομική αλλά συλλογική υπόθεση, μια προσφορά στην κοινωνία που υπηρετεί ανώτερα ιδανικά.
Το ιδανικό της Αριστείας ενσαρκώνεται με τον πιο απτό τρόπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου αθλητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται και συναγωνίζονται κάτω από το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, της αλληλοεκτίμησης και του σεβασμού. Μέσα από τις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης, βλέπουμε τον καθρέφτη αυτού του ιδανικού να αντανακλάται και στους δύο σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας, ως μια υπενθύμιση ότι η αριστεία, όπως και ο Ολυμπισμός, δεν είναι μόνο μια αρχαία παράδοση, αλλά μια ζωντανή αξία που διαπνέει τον σύγχρονο κόσμο μας. Η αριστεία, οι αξίες και η επίτευξη των ιδανικών αντιπροσωπεύουν υγιή πρότυπα που καθοδηγούν τους νέους μας και διαμορφώνουν τις επόμενες γενιές. Στον πυρήνα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κάθε κλασικής αξίας που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, βρίσκεται η έννοια της ομαδικότητας, του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ευγενούς άμιλλας. Αυτές οι αρχές μας θυμίζουν ότι η ουσία του αγώνα, είτε στον αθλητισμό είτε στη ζωή, είναι η προσπάθεια να υπερβούμε τον εαυτό μας και να επιδιώξουμε το καλύτερο, όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για το καλό της κοινότητας, ιδανικά που μας συνδέουν και μας εμπνέουν ώστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με ειρήνη και σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας.
Συγχαίρω θερμά την B.O.D.A. (Beijing Olympic City Development Association) και την κα Shuxian Yu για την εξαιρετική πρωτοβουλία να διοργανώσουν αυτή την έκθεση που φέρνει στο φως τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων και υπενθυμίζει τη διαχρονική σημασία τους φέρνοντας όλους εμάς πιο κοντά με τους λαμπρούς Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην Κίνα, αλλά και με τις αξίες που ορίζουν την ίδια την ανθρώπινη υπόστασή μας. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αλλαγές, κρατάμε μέσα μας τις αξίες της αλληλεγγύης, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι, αξίες που μας καθοδηγήσουν, μας ενδυναμώνουν και μας συνδέουν, ανεξαρτήτως γλώσσας, πολιτισμού ή συνόρων. Τέτοιες πρωτοβουλίες εμπνέουν εμάς και τους νέους μας, ώστε να συνεχίσουμε να διαφυλάττουμε και να καλλιεργούμε τα ιδανικά που φέρουν αληθινή, ουσιαστική και διαχρονική πρόοδο.
Κατά την ομιλία του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ολυμπιακής Ανάπτυξης της Πόλεως του Πεκίνου (B.O.D.A.), κος Wang Kun (Ουανγκ Κουν) τόνισε ότι η επιτυχής διεξαγωγή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωτεύουσα της Κίνας το 2022, δεν παρουσίασε μόνο τη παραδοσιακή και σύγχρονη αίγλη της πόλης του Πεκίνου, αλλά μετέφερε ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο τη μοναδική γοητεία του κινεζικού πολιτισμού. Ελπίζουμε, τόνισε, ότι μέσω αυτής της έκθεσης, οι Έλληνες πολίτες και φίλοι θα μπορέσουν να αισθανθούν περισσότερο άμεσα τη μοναδική σαγήνη του κινεζικού πολιτισμού, καθώς και τη βαθιά ενσωμάτωση και δημιουργική συνύπαρξη του Ολυμπιακού πολιτισμού με την κινεζική παραδοσιακή κουλτούρα. Προσβλέπουμε, υπογράμμισε, ότι η Κίνα με την Ελλάδα, την χώρα λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και την χώρα εκείνη που ανέδειξε τους σύγχρονους Ο.Α. μέσω του Ολυμπιακού Κινήματος, θα ενισχύσουν την αμοιβαία κατανόηση και φιλία τους και θα προχωρήσουν μαζί στην εμβάθυνση των ανταλλαγών και της συνεργασία των δύο χωρών και των πρωτευουσών τους, στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ωθώντας έτσι τις διμερείς τους σχέσεις σε ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο.
Περιγραφή έκθεσης και εκθεμάτων:
Η έκθεση καταλαμβάνει 480 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από τρία μέρη: «Η Τελετή Έναρξης και Λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου», «Σύμβολα και εικόνες των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου» και «Ο Σχεδιασμός των Σταδίων και Εγκαταστάσεων των Διπλών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου». Η έκθεση παρουσιάζει με τρόπο συστηματικό και ελκυστικό τα στοιχεία του κινεζικού πολιτισμού που περιλαμβάνονται στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ο.Α. στην Κίνα, τα εικονικά τοπία και το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων των δύο Ολυμπιάδων του Πεκίνου. Παρουσιάζει επίσης πτυχές από πολιτισμικά στοιχεία των τελετών των Αγώνων, όπως τις τέσσερις εμβληματικές αρχαίες εφευρέσεις της Κίνας, τη φιλοσοφία του Κομφούκιου, τα 24 Ηλιακά Σημεία ή Περιόδους του Σινικού Ημερολογίου ανά έτος και την σημασία τους, την έννοια της «Κοινότητας κοινού Μέλλοντος για Όλη την Ανθρωπότητα», τα δώδεκα Κινεζικά ζώδια, τα κινεζικά ιδεογράμματα, την εξέλιξη της τυπογραφίας στην Κίνα με τα κινητά στοιχεία, τον Κεντρικό χωροταξικό άξονα που διατρέχει την Πόλη του Πεκίνου από Βορρά προς Νότο, την έννοια του Χερσαίου και Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, αρχαία κινεζικά μουσικά όργανα, την τέχνη της καλλιγραφίας, τη χαρακτική σφραγίδων, την κινεζική ζωγραφική με μελάνι, την παραδοσιακή Όπερα Κουντσυ, τις κινεζικές Πολεμικές Τέχνες όπως το Ταιτζιτσυουάν, κινεζική χαρτοκοπτική, εικόνες από το Σινικό Τείχος, σκηνές από διάσημες βουδιστικές τοιχογραφίες, παραδοσιακές ενδυμασίες, ευοίωνα παραδοσιακά σχήματα και καλλιτεχνικά μοτίβα και πολλά άλλα.
Τον εκθεσιακό χώρο διακοσμούν παραδοσιακές κινεζικές ομπρέλες, ενώ οι επισκέπτες θα μπορέσουν να φωτογραφηθούν ειδικούς χώρους της έκθεσης με αντίγραφα των μασκότ των Αγώνων του Πεκίνου. Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται πραγματικά μετάλλια των δύο Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, καθώς και αντίγραφα από διάσημα έργα κινεζικής ζωγραφικής που ενέπνευσαν μέρος των τελετών των Αγώνων. Παρουσιάζεται επίσης μια μεγάλων διαστάσεων φωτογραφία του Πεκίνου και του κεντρικού Άξονα της πόλεως.
Σκοπός της παρουσίασης των παραπάνω πτυχών του πολιτισμού της Κίνας μέσα από τους Ο.Α. είναι η αποτύπωση του πως οι Διπλοί Αγώνες του 2008 και 2022 που φιλοξενήθηκαν στην πρωτεύουσα συνδέθηκαν και ανέδειξαν ταυτόχρονα, με ποικίλα εκφραστικά μέσα και τέχνες, τον αρχαίο πολιτισμό και σύγχρονη κουλτούρα της χώρας.
Κεντρική επιδίωξη της έκθεσης είναι να επιτρέψει στους Έλληνες επισκέπτες της να βιώσουν πιο άμεσα την παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα. Για το σκοπό αυτό, οι διοργανωτές της προσκάλεσαν ειδικούς και καλλιτέχνες για θέματα Κινεζικού πολιτισμού, τόσο από την Κίνα όσο και την Ελλάδα, με στόχο να παρουσιάσουν ποικίλες παραδοσιακές τέχνες όπως η χαρτοκοπτική, το κινεζικό κέντημα, η ζωγραφική σε γυαλί, το θέατρο σκιών, η παραδοσιακή μουσική και τα όργανά της, οι πολεμικές τέχνες και άλλες μορφές έκφρασης του παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες όπως η καλλιγραφία, η τελετή παρασκευής τσαγιού, η χαρτοκοπτική, η ζωγραφική σε χαρτί πάνω σε κινούμενο μελάνι στο νερό, και άλλες παραδοσιακές κινεζικές τέχνες.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης, οι καλεσμένοι της περιηγήθηκαν τα εκθέματά της απολαμβάνοντας την ποικιλία και μοναδικότητά τους καθώς συνδυάζουν την Ολυμπιακή και Κινεζική πολιτιστική κληρονομιά. Πλήθος καλεσμένων παρακολούθησαν με ενθουσιασμό και έκδηλο ενδιαφέρον (βγάζοντας πολλές φωτογραφίες) τις δεξιότητες Κινέζων καλλιτεχνών που έκαναν επίδειξη θεματικών της άυλης κινεζικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Κινεζικού Πολιτισμού στην Αθήνα, Ουάνγκ Τζιανγκτάο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημόσιου Δικαίου (EPLO), κ. Σπύρος Φλογαϊτης, ο Έλληνας βουλευτής (Πρόεδρος της Ομάδας Ελληνο-Κινεζικής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων) Γιάννης Τραγάκης, η εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας, κα Πεχλιβανίδη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γου Σου-Κουνγκ Φου κ. Χρήστος Παπαχρήστος, ο επί δεκαετίες στην Κίνα «πρέσβης» του Μαραθωνίου κ. Δημήτρης Κυριακίδης, ο καθηγητής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΠΑΔΑ κ. Αριστείδης Κοντογιώργης, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων, αθλητικών οργανισμών, πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, πολυάριθμοι Έλληνες πολίτες και εκπρόσωποι ΜΜΕ παρακολούθησαν την τελετή έναρξης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εκπρόσωπος διοργανωτικής αρχής (Beijing Olympic City Development Association / B.O.D.A):
Monica Shuxian YU
EastWest MEcenter
ADD: Ipsilantou 1, Kifisia 14561
TEL: +30 2108001706
EMAIL: info@mecenter.org MOB.: +30 6970633887
