

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, η σειρά διαδικτυακών δραστηριοτήτων «Χαρούμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά» στην Ελλάδα 2022, που διεξήχθη από το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από μισό μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρουσιάστηκε ένα πλήθος καλά σχεδιασμένων προγραμμάτων που δεν έστειλε μόνο πρωτοχρονιάτικες ευχές στους απόδημους Κινέζους αλλά έφερε και χαρά στον ελληνικό λαό και διέδωσε τον εξαιρετικό κινεζικό πολιτισμό στον κόσμο.
Το 2022 είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται η εκδήλωση «Χαρούμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά» στην Ελλάδα και η δεύτερη χρονιά των διαδικτυακών δραστηριοτήτων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα σχεδίασε προσεκτικά το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την τρέχουσα κατάσταση, καλύπτοντας ποικίλες μορφές, όπως “cloud” παραστάσεις, διαδικτυακές εκθέσεις, σύντομα βίντεο, διαδραστικές εμπειρίες κ.α. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν να προβληθεί ο κινεζικός πολιτισμός του Φεστιβάλ της Άνοιξης στον ελληνικό λαό, να μοιραστεί η χαρά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη για την κοινή μάχη κατά της πανδημίας και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Από την εγκαινίαση αυτών των δραστηριοτήτων εκφράστηκε έντονη αγάπη και ενδιαφέρον για αυτές με τους ντόπιους να παρακολουθούν και να αλληλεπιδρούν στο YouTube και το Facebook (στον λογαριασμό του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα)
Την παραμονή της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, (31 Ιανουαρίου 2022), παρουσιάστηκε το ξεχωριστό πρόγραμμα «Εαρινοί Χαιρετισμοί με Πάγο και Χιόνι», που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Πολιτιστικών Ανταλλαγών με το Εξωτερικό του Πεκίνου (Beijing Overseas Cultural Exchange Center). Το πρόγραμμα αυτό κάλεσε τους πρέσβεις της Κίνας και της Ελλάδας να μιλήσουν μέσω βίντεο. Επίσης, από τον φακό της Luo Tong, της απεσταλμένης για θέματα πολιτισμού, και των Ελλήνων που ζουν στο Πεκίνο, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να τους δουν να ταξιδεύουν στο Πεκίνο και να γιορτάζουν την Κινεζική Πρωτοχρονιά μαζί αλλά και να θαυμάσουν το αστικό τοπίο του Πεκίνου, τα παλιά παραδοσιακά έθιμα του Πεκίνου, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 και τις Σινο- ελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές. Έτσι, οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να νιώσουν τα ίδια συναισθήματα, παρότι ήταν μακριά απ’ το Πεκίνο και να βιώσουν την πιο αυθεντική Κινεζική Πρωτοχρονιά μαζί, χωρίς το εμπόδιο της γλώσσας.
Μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αrt China», που προωθήθηκε στα τοπικά κινεζικά μέσα της Ελλάδας και σε πλατφόρμες ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Το πρόγραμμα αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους απόδημους Κινέζους, τους απόδημους φοιτητές και το προσωπικό των ινστιτούτων της Κίνας στην Ελλάδα, με τον αριθμό των προβολών του να αυξάνεται συνεχώς. Οι Κινέζοι στην Ελλάδα ανέφεραν ότι το πρόγραμμα αυτό έφερε τις ευχές και την ευλογία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς σε όσους δε μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Κίνα και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους εξαιτίας της πανδημίας.
Το πρόγραμμα «Χαρούμενο Φεστιβάλ της Άνοιξης- Συλλογή Τέχνης Pujiang» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης της Σαγκάης ταξίδεψε τους Έλληνες στον μαγικό κόσμο της κινεζικής εθνικής τέχνης και ενίσχυσε τους εορτασμούς για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση προέβαλλε τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο : «Grand Canal Taking you Home» για πολλές εβδομάδες και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τον κινεζικό πολιτισμό και τον πολιτισμό του Καναλιού.
Το Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κίνας που συνοδεύεται από την επανένωση και τη χαρά. Περιλαμβάνει την ουσία του εξαιρετικού παραδοσιακού πολιτισμού της Κίνας, μεταφέρει τη συνολική μνήμη του κινεζικού έθνους και τα συναισθήματά του για την πατρίδα και τη χώρα ενώ περικλείει και τις κοινές αξίες των ανθρώπων όπως «με γνώμονα τον άνθρωπο» και «η αρμονία είναι το πολυτιμότερο». Μέσα από τη σειρά διαδικτυακών δραστηριοτήτων όπως η «Χαρούμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά», ο κινεζικός πολιτισμός παρουσιάζεται σε πλούσιες μορφές και με ενδιαφέρον περιεχόμενο ενώ η γιορτή και ο ενθουσιασμός της παραδοσιακής κινεζικής πρωτοχρονιάς μεταφέρεται μέσα από τον κόσμο της εικόνας.
Το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα εύχεται στους Κινέζους, στους απόδημους Κινέζους, στους διεθνείς φοιτητές, στο προσωπικό των κινεζικών ιδρυμάτων και στον ελληνικό λαό μια ευτυχισμένη νέα χρονιά. Ραντεβού τον επόμενο χρόνο!a
